Ungdom
 
Hem
 
En farlig vän (2015)

En farlig vän blev nominerad till Spårhunden -
priset för årets bästa barn- och ungdomsdeckare 2015
och som första lättlästa bok någonsin!

sv_leoLeo har blivit mobbad i sin gamla skola. Familjen flyttar för att han ska få det bättre när höstterminen i nian börjar.

Redan under flyttdagen träffar han grannen Jonna, en häftig tjej som gör allt vad som faller henne in. De två ska bli klasskamrater och det gör Leo ännu lyckligare. Med den tuffa Jonna vid sin sida slipper han att bli mobbad i den nya skolan.

Leo blir fullkomligt knockad av Jonnas galna idéer. Ibland kanske väl galna. Hon stjäl, ljuger och demonstrerar stolt sina hemmagjorda kemikaliebomber. Men Leo tystar varningsklockorna i huvudet och låter sig ryckas med Jonnas infall utan att ana vilka katastrofala följder deras vänskap kommer att få.

Det finns värderingsövningar, diskussionsfrågor, skrivuppgifter och undersök vidare till boken.
Du hittar dem på www.lattlast.se/larare
Sök “En farlig vän” längre ner på sidan

Boken får beröm! Läs bl a det här:
"En mycket tänkvärd berättelse om mobbare och mobbade... Det är en tät, spännande och plågsam historia som spelas upp. Boken har inga illustrationer och läsaren får själv skapa egna inre bilder, vilket underlättas av alla de målande beskrivningar som författaren Ritta Jacobsson gör med ordens hjälp. Berättelsen är uppdelad i många korta dialogrika kapitel, alla med en rubrik som på ett talande sätt talar om vad som komma skall. Slutet inger hopp, men det är samtidigt helt öppet. Det här kan leda till många viktiga diskussioner om mobbning. En farlig vän är en mycket givande läsning ur olika aspekter"./BTJ:LF

“En farlig vän är en snabbläst nagelbitare där jag fick ont i magen av huvudpersonens vägval i boken. Många - Å, nej, gör inte så, hann jag tänka.”
superbrabok.blogspot.se

“Ditt val står mellan att hänga med på allt som din vän vill göra eller att vara ensam och mobbad. Hur långt skulle du vara beredd på att gå?
Det är vad jag själv frågar mig efter att ha läst om Leo och Jonna i En farlig vän. En tankeväckande, otäck och spännande bladvändare.”
/Ingrid (vartrodarum.blogspot.com)

 

ritta_front