Ungdom
 
Hem
 
Alexa

http://www.youtube.com/watch?v=ZejyUgsiSTM

Eviga glömskans allé ( maj 2013)
Eviga glömskans allé har vunnit Spårhunden -
priset för årets bästa barn- och ungdomsdeckare 2013!
eviga aSextonåriga Alexa är van vid att klara sig själv. Fast när hennes mamma volontärarbetar i Afrika och bästa kompisen har flyttat så känner hon sig ensammare än någonsin. Då träffar Alexa drömkillen Rasmus på en fest. Och han verkar faktiskt verkar gilla henne också.
Men i samma veva avslöjar mormor – Alexas klippa i tillvaron – en mörk familjehemlighet. När Alexa sedan läser om brutala rån på åldringar, så känns inte ens mormors strandvilla trygg längre. Alexa får känslan av att någon smyger runt i trädgården, ja kanske till och med inne i huset. Snart slits hon mellan förälskelsen i Rasmus och ansvaret för mormor. Vad försiggår egentligen i den stora villan vid slutet av allén? Är det någon som bevakar huset inför ett rån? Ser mormor spöken eller är det Alexa själv som börjar bli galen?  

Tidningar, bloggare och bibliotek rekommenderar Eviga glömskans allé:

En mycket välskriven tonårsroman med skräck, spänning och kärlek. Jag rekommenderar den från 13 år, om du inte är lättskrämd (KP)  

Vissa böcker ska man inte läsa på kvällen när man råkar vara ensam i ett stort hus. Om du inte vill halvt paranoid vill springa runt i sagda hus och stänga alla fönster, låsa alla dörrar och tända lamporna (true story!). Eviga glömskans allé av Ritta Jacobsson har definitivt den effekten på mig och då är jag ändå inte såå lättskrämd.   Det som är så tilltalande med den här boken är dels den rysliga stämningen och spänningen som stegrar, men också beskrivningen av mormodern och Alexas relation och inte minst den brutalt verklighetstrogna beskrivningen av hur mormorn förändras både fysiskt och mentalt i sitt åldrande. Det är verkligen inte enkelt att skriva om och allt detta gör Eviga glömskans allé till en rysligt läsvärd bok.   Men läs den när solen fortfarande skiner! (barnungdomsbloggen)  

... en riktig nagelbitare som jag knappt kunde lägga i från mig förrän jag läst slutet. Ritta bygger skickligt upp en verkligt nervpirrande och kuslig stämning. Gillar du rysare är det här boken för dig!
(bokbiteniheby)


Demens kanske låter som en lite udda tema för en ungdomsdeckare? Ja det kan man tycka, men Ritta lyckas väva in ämnet på ett väldigt bra, sannolikt och mycket spännande sätt!
(louisetipsar)  

Eviga glömskans allé är trovärdig och spännande, dramaturgin är väl uppbyggd, personerna skildras insiktsfullt och psykologiskt. Miljöerna är täta och stämningen stundtals kuslig. Språket flyter och dialogen ligger i tiden. En riktigt härlig bladvändarbok! (BTJ)
 

 

ritta_front