Ungdom
 
Hem
 
Esmeralda

HAN KALLAR SIG ESMERALDA (2014)
(Pocket december 2015-)

esmeralda_svSelena är populär, snygg och kommer från en välbärgad familj. Magne bor i ett nedslitet hyreshus och jobbar extra på McDonalds. De går i samma klass på gymnasiet men hänger i helt olika kretsar. Så kommer hösten och plötsligt korsas Magnes och Selenas vägar, och en oväntad vänskap uppstår. Men det är inte lätt att falla för någon som inte passar in i ens liv, och som ens vänner föraktar. Och när en film på en strippande tjej börjar spridas på nätet och det visar sig att det är Selena som är tjejen i filmen ställs allt på sin spets.
Selena söker tröst hos Esmeralda, en tjej hon har träffat på nätet men ännu inte i verkliga livet. De chattar om allt möjligt och Selena känner att hon verkligen kan lita på Esmeralda, när alla andra sviker. Samtidigt skakas Sverige av rubriker om flickor som försvunnit efter att ha chattat med främmande män på nätet och för sent upptäcker Selena att allt inte är som det ser ut att vara.
 Han kallar sig Esmeralda är en skrämmande bladvändare som tar upp ett otroligt aktuellt ämne. Det är också en bok om vänskap, kärlek och om att stå vid någons sida även när det är svårt. 

Det finns läsförståelsefrågor till boken. Du kan få dem genom mig: ritta_jacobsson@hotmail.com

Rekommenderas bl.a av Lotta Olsson i DN: 
"Otäck och mycket spännande ungdomsdeckare om Selena, en överklassflicka som gör ett enda misstag"


knapp_blommor

Även andra recensenter gillar boken: Se följande utdrag:
".... Utmärkande för boken är en för genren ovanligt osminkad, för att inte säga skitig, realism. Författaren lägger sig nära tonåringens råa jargong och porträttet av pedofilen och dennes avskyvärda gärningar är djärvt i sin öppenhet.
Ingen kan ta miste på vilka faror som lurar i en till synes trygg vardag. På det viset blir berättelsen mycket instruktiv.
Ritta Jacobssons romankonst är i sig ett bevis på skönlitteraturens överlägsenhet som förmedlare av kunskap om samtiden. Samtidigt som den engagerar genom att vara dramatisk och nervkittlande, väcker den läsaren till insikt om aktuella förhållanden..."/PETER GRÖNBORG, Smålandsposten
"Jag tycker att den här boken borde ingå i dagens undervisning, alla borde läsa den här boken!"/AlexBokhylla
"Jag tycker att det är en dynamisk berättelse om väldigt viktiga och aktuella ämnen. Ritta förmedlar dessa på ett skickligt sätt samtidigt är hennes språk både lättläst och gripande. En riktigt spännande thriller som jag slukade i ett nafs " /http://www.bokmolnet.se
"Det är stundtals smärtsam läsning när tjejerna förstår sin utsatthet för bokens förövare. Eller när en får läsa hur Selena hängs ut som en slampa/hora och smutskastas pga en film. Fan vad det är viktigt att vi ständigt diskuterar unga människors sexuella handlingsutrymme, och hur det alltid skiljer sig baserat på ens kön. Denna bok vore perfekt för nior att läsa och diskutera. Dessutom mitt i allt allvar är boken utformad som en deckare och jag läste de sista hundra sidorna med hjärtklappning. Boken får fem av fem palmer." http://car0.blogg.se
 

Läs om Esmeralda i Södra sidan - Pejl på Botkyrka.
http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/11385?page=18

 

ritta_front