Deckare
Ungdom
 
Hem
 

Ritta ”Helena Nurmi” Jacobsson

Kriminalnoveller:

Dödligt kär (LL-förlaget: Antologi: Den som gräver en grop...) 2009

Besökstimmen/Visiting Hour (Antologi: Crime - The Swedish Way) 2008

 

Kriminalroman:


Exekutorn (under pseud. Helena Nurmi, Bonniers 2002)

Exekutorn utspelar sig i en fiktiv men högst verklighetsförankrad Stockholmsförort där de sociala problemen bereder väg för de kriminella elementen.
Boken kan köpas från www.adlibris.com.

Du kan också beställa signerade exemplar direkt från mig för totalt 55 kr inkl frakt! ritta_jacobsson@hotmail.com

”Martinas liv har slagits i spillror. Hon har förlorat sitt hem och måste börja om sitt liv på nytt. Hon får en projektanställning som bostadskonsulent på Törenby Bostäder, ett bostadsföretag i en kommun sydväst om Stockholm. Området är ökänt för sina sociala och etniska motsättningar och hög kriminalitet, men Martina tar upp kampen för att öka de boendes känsla av trygghet och minska störningar inom bostadsbeståndet. Men redan under sin första arbetsvecka blir hon varse det brutala våldet när två unga män hittas mördade. Av allt att döma rör det sig om uppgörelser i den undre världen – uppgörelser som börjar kasta allt hotfullare skuggor över Martinas liv. Hon stör de kriminellas verksamhet. Samtidigt, i periferin, skymtar en gestalt med helt andra motiv...”
Vad säger recensenterna om "Exekutorn"?
I det stora hela är Exekutorn en mörk samtidsroman med ljusa stråk av hopp, och samtidigt en debutroman som lovar gott inför framtiden. Nurmi är i hösta grad välkommen tillbaka.
(Smålandsposten 19/11 02)
Exekutorn skildrar verkligheten på ett närmast brutalt sätt. Helena Nurmi lyckas med att hålla läsaren på helspänn från första kapitlet till de sista. Detta är en bok man gärna sträckläser och passar perfekt framför brasan under julledigheten när snön yr utanför fönstret.
(SP-posten nov -02)
Kriminalroman som väcker hopp, trots allt.
Helena Nurmi sällar sig med "Exekutorn" till den ständigt växande skaran av kriminalromanförfattare. Och hon lyckas riktigt, riktigt bra. Hon vågar ta egna grepp och sätta en alldeles vanlig människa i centrum av handlingen. Spännande så det förslår blir det också i slutkapitlen då trådarna knyts samman till en rätt överraskande upplösning.
(Gefle Dagblad 16/10 -02)
Omskakande i förortsmiljö.
Tro nu inte att Nurmi nöjer sig med ett osminkat porträtt av en förort med ett och annat mord som fikonslövslik förevändning. Allt är inte uppgörelser mellan kriminella gäng och meningslöst våld. Man anar snart en mördare med högst personliga motiv i denna väl skrivna, spännande och omskakande debutbok.
(Sydsvenskan 11/10 -02)
Det är inte alldeles lätt att hänga med i svängarna alla gånger. Men man gör det, för Helena Nurmi håller engagemanget vid liv, både sitt eget och läsarens.
(Jury nr 3 -02)
Lite sorgsen känner man sig allt när man lägger ifrån sig boken och slår på tv:n, och ser hur mycket av det man läst om upprepas i tv-nyheternas sändningar. Men då är det tyvärr inte fiction utan brutal verklighet.
(Sydöstran 8/10-02)
Exekutorn lyfter fram sitt budskap med all önskvärd tydlighet och är väl gestaltat. Nurmis egna förslag till lösningar kommer fram i samtalen mellan Martina och den unge husvärden Matti under deras försök att ta reda på vad det är som pågår. Det sägs en hel del kloka ord om boende, gängbildning, vandalisering, obenägenheten hos "den vanliga hyresgästen" att ställa upp för allas bästa.
(Helsingborgs dagblad 26/9-02)
Exekutorn är läsvärd. Den är spännande och rappt skriven.
(Kommunalarbetaren 18/9 -02)
"Exekutorn" är en bra skriven story och när man läser den tänker man "detta hade kunnat vara en berättelse ur verkligheten". Kryddad med spänning och underhållning på alla nivåer.
(Dagbladet 3/9 -02)
Helena Nurmi tar oss in till Stockholm och det hårda livet i en av förorterna. Exekutorn handlar om Martina som börjar jobba som konsulent på ett byggföretag i förorten och genast får lära sig de hårda villkoren i den undre världen. Men Nurmi stannar inte vid det. Hon ställer också frågorna om hur den sociala miljön påverkar ungdomar att begå de grymmaste brott.
Vilket tidsdokument, och vilka tankeställare!
(MåBra! 28/8 -02)
I verkligheten och i "Exekutorn" pågår skiten. Runt omkring oss. Det är bara en enda hållplats på busslinjen som skiljer tomtebolycka från betongfasad. En roman om sånt som formar oss.
(Arbetarbladet 19/8-02)
Det enkla språket, den jäktade spänningen och hjältinnans multipla problemkomplex har hög smittfrekvens i Liza Marklunds Sverige.
(Expressen 7/8-02)

 

ritta_front