Ungdom
 
Hem
 
ritta_front
Afrodite-serien
Den första boken i serien, Afrodite och döden, vann Spårhunden-priset för årets bästa barn- och ungdomsdeckare 2006. Det finns läsförståelsefrågor just till den boken. Du kan få dem genom mig: ritta_jacobsson@hotmail.com

Afrodite och ödet (april 2011)

afro odet bokJag ställde mig i duschen. Då kom tårarna.
Jag orkar inte mer!
Jag grät högt medan vattnet strilade över kroppen.
Plötsligt slocknade ljuset.
Gråten tvärdog.
Det blev kolsvart.
Var det ett strömavbrott?
Jag stängde av duschen med en otäck känsla i magen.
Då hörde jag ljud. Sulor som gnisslade mot golvet. Stegen närmade sig snabbt.
Jag var ensam.
Naken.
De var minst tre, kanske fler.
Jag stod blickstilla utan att knappt våga andas och hoppades att de inte skulle upptäcka mig i mörkret.

 
Afrodite är enda tjejen i skolans innebandylag. Hon är bättre än flera av killarna, men det muttras ändå. Allt blir värre när Anton börjar i klassen. Han är snygg, charmig och var en stjärnspelare i förra årets skolmästerskap. Snacket går om att Anton borde ta Afrodites plats i laget. Det startas en Facebookgrupp till stöd för Anton – mot Afrodite – och stämningen blir snabbt hårdare.

Den unga idrottsläraren Ted försöker stötta Afrodite, men han pressas av privata bekymmer. Han är skyldig fel människor pengar på grund av sitt spelmissbruk. Dessutom är killarna i innebandylaget på honom. Deras nattliga uppdykanden i hans hem växer till rena trakasserier.

När alla vänder Afrodite ryggen finns trots allt Ted där. Men samtidigt dras Afrodite in i Teds privata problem och snart hotas hon av något betydligt allvarligare än lagkompisarnas hatkampanj.

Vad säger recensenterna om "Afrodite och ödet"

”... håller en bra litterär standard med schablonfria personbeskrivningar i omväxlande miljöer. Spänningsnivån stiger för varje bok och författaren lyckas behålla trovärdigheten i händelseutvecklingarna vilket gör att varje läsare kan identifiera sig med Afrodite. Personbeskrivningen av henne har djupnat och hon framstår som en klok tonåring som ibland noterar sina egna reaktioner med en tonårings förvirrade känslor och som tillåter sig att känna sig liten och sårbar emellanåt. ... och händelserna exploderar i dramatik. En bladvändare som inte får ett lyckligt slut för alla inblandade! Boken kan med behållning läsas fristående.  HES/BTJ”

Afrodite och skulden ( april 2010)

Robin och jag hann ta några steg mot hans moppe då vi hörde ljudet av smattrande motorer från stigen. Det lät som ett helt gäng.
De var på väg mot oss.
Det ilade längs ryggraden. Jag kände alltför väl igen känslan.
Fara.
Fötterna satt som fastlimmade i marken. Jag kunde inte röra dem.
Känslan av obehag steg när jag kom att tänka på att Robin hade trakasserats av ett moppegäng. Då hade han kunnat stänga in sig i huset. Nu var vi ensamma uppe på en ödslig höjd...

Det är högsommar och Dittes familj hyr ett hus i skärgården. Hon gör sitt bästa för att njuta, även om hon inte riktigt kommer överrens med de andra ungdomarna på ön.     
Där finns också Robin. Trots att Ditte redan har en pojkvän kan hon inte låta bli att dras till honom. Han är rolig, charmig och annorlunda. Men han har också tveksamma sidor. Han håller sig inte riktigt inom lagens gränser, vilket blir jobbigt för den rättrådiga Ditte.
Snart är Afrodite insyltad i en otäck härva med smuggling, misshandel och mord.

Afrodite och olyckstrasten ( september 2009)

Med pulsen dunkande som ett gammalt ånglok sprang jag i panik från dörr till dörr på jakt efter tjejen. Jag höll på att snubbla på en träkista som stod nästan längst bort i gången. Den var långsmal som en likkista men betydligt enklare.
Jag rös. Varför stod den där?
Det var som en mardröm! Var var hon?
Bakom dörren längst bort hittade jag äntligen henne. Hon satt i samma hopsjunkna ställning på sängen som förut. Tänk om också hon var död!

 Afrodite vill bara ha en lugn och skön sommar med sin kille Alexander. En vecka hos Alexanders mormor i en mysig småstad vid kusten låter perfekt. Men är allt så idylliskt som det verkar?
Bilar med mörktonade rutor gör märkliga leveranser till herrgården i närheten, de lokala ungdomarna är fientliga och Alexanders mormor verkar dölja något.
När Afrodites hund Voff smiter in i herrgårdsparken upptäcker Ditte en tjej som verkar vara inlåst i herrgårdens källare. Hon bestämmer sig för att ta reda på vad som är på gång, trots Alexanders och hans mormors protester. Sanningen visar sig vara hemskare än hon kunnat föreställa sig. Har Afrodite tagit sig vatten över huvudet den här gången?

Vad säger recensenterna om "Afrodite och olyckstrasten"

... Upplösningen är mycket spännande och dramatisk. Språket är fräscht med bra driv i text och händelseförlopp. Man lockas att sträckläsa. Dialogen känns aldrig konstruerad utan flyter både lättsamt och trovärdigt, personbeskrivningarna är genomtänkta och saknar helt schabloner. Ditte framstår som en mångfacetterad tjej med en tonårings alla våndor och insikter... HES/BTJ

Afrodite och hämnden 2008

Jag stirrade på de hårda kängorna, grep tag i Voffs nackskinn och backade automatiskt mot bryggan med Voff efter mig. Jo stod mellan bryggan och killarna, tyst och förundrad.
Varför sa de inget?
Bara stirrade.
Jag måste veta vad de vill, få bort den iskalla klumpen från magen som signalerade att vi var i fara.
 
Det verkar som om någon är ute efter Ditte. Hon har förföljts, fått mystiska telefonsamtal och hotfulla mail. Vem är det och varför? Hänger det ihop med att hon ska vittna i en rättegång mot ett ungdomsgäng?
I området har dessutom några unga tjejer blivit överfallna och misshandlade på senaste tiden. Hänger överfallen ihop på något sätt? Och har de något att göra med Ditte?
Samtidigt spirar romantiken för Ditte och hennes bästa kompis Jo. De har båda träffat varsin jättetrevlig kille på internet och ska träffa dem i verkligheten. Frågan är om killarna är de de verkar?
Medan sommarlovet närmar sig bestämmer sig Ditte för att reda ut hur allt hänger ihop. Men det är en pusselbit hon helt har missat. En mycket avgörande sådan …

Vad säger recensenterna om "Afrodite och hämnden"

...Författaren har känsla för aktuella teman i ungdomsvärlden. Både det vardagsrealistiska berättelsesättet och språkdräkten känns naturliga och ger liv åt storyn med de väl tecknade huvudpersonerna. De många dialogerna flyter ledigt och trovärdigt på ungdomars talspråk... ESS/BTJ

Afrodite och hämnden 2010


Finns som pocket från maj 2010

Afrodite och sveket 2007

Uppföljaren till "Afrodite och döden", 2006 års Spårhundenvinnare för bästa barn- och ungdomsdeckare!
Ditte gick på som värsta detektiven. Hon hade inte en susning om hur jävligt livet kunde vara, fattade ingenting. Men om hon tänkte fortsätta snoka, skulle hon säkert också råka illa ut. Simon hade ryckt med sig sin jacka och sprungit tills han fick håll. Hela kroppen skakade.
Inbillade hon sig verkligen att han skulle snacka med henne? Han som inte vågade prata med en enda person i hela världen! Det skulle inte hon heller ha gjort i hans kläder. Och dessutom, vad skulle han ha sagt?
Det gick inte att förklara hur vansinnigt rädd han var.
Ändå hade ingen slagit honom.
Bara visat ett foto.
Det var ... vidrigt!
Han ville blunda, kräkas, gråta, men de hade hållit fast honom och tvingat honom titta
på det.
Länge.
De hade sagt åt honom att tänka på vad som kunde hända om han inte gjorde som de sa.
Han hade tänkt.
Och bestämt sig för att göra som de sa.
Flera av Afrodites skolkompisar börjar bete sig konstigt. Blyga Simon är plötsligt polare med värstingarna i nian och Natalie klättrar upp på taket mitt under en lektion och hotar att hoppa. Det är något som inte stämmer. Men när Afrodite börjar ställa frågor möts hon av en mur av tystnad och rädda blickar.
Det gör bara Afrodite mer nyfiken, men hon förstår inte vilka hänsynslösa typer hon har att göra med. Inte förrän hon själv anklagas för stöld och hennes älskade hund Voff svävar i livsfara. Det är svårt att kämpa mot den som kan få skolkompisarna att göra vad som helst, till och med svika sin bästa vän…

Afrodite och sveket 2009

afro och sveketFinns som pocket från september 2009

Vad säger recensenterna om "Afrodite och sveket"


Denna andra bok om Afrodite är ännu mer finslipad än den första. Spänningen byggs skickligt upp och stegras näst intill outhärdligt. BTJ
Man tvingas på en kunskap om ungdomars girighet och gruppvåld som man kanske hade önskat sig vara utan. Men ändå inte - det känns skönt att någon tar ställning och vägrar vara med - att allt äntligen tar slut. Skräck och moral i en lässlukande blandning. Svenska Dagbladet
Slutet är både rafflande och upprörande, med bevarad trovärdighet. Ritta Jacobsson kombinerar med andra ord pusseldeckarens whodunnit-mönster med socialrealistisk tonårsskildring, och hon gör det mycket bra. Afrodite och hennes skapare kan säkert se fram både mot nya utmärkelser och nya kriminalgåtor att lösa. Helsingborgs Dagblad

Afrodite och döden 2009

Finns som pocket 2009

Vinnare av Spårhunden - Priset för årets bästa ungdomsdeckare 2006! Afrodite och döden 2006

”Rysningarna ilade längs ryggraden när bilen kröp fram jämsides med henne. Hon tänkte på mammas tjat om tjejer som blivit indragna i bilar och kämpade emot lusten att spurta iväg i panik. Hon sneglade mot bilen. Bara en ensam förare. Hon kunde inte se ansiktet, men hade en obehaglig känsla av att någon tittade på henne. Sidofönstret åkte ner. Från bilradion hördes en sportkommentator rabbla resultat som drunknade i publikjubel.
- Du ser ut att behöva skjuts.”


En kväll försvinner Afrodites granne och klasskamrat Mikaela på vägen hem från en kompis. Några dagar senare hittas hon – död.
Afrodite kan inte låta bli att undersöka vad som kan ha hänt och dras in i en härva av ledtrådar, lögner och farliga händelser. Ju mer hon forskar, desto mer stärkts en gnagande känsla som hon försöker förtränga. Mördaren är någon hon känner. Och han har förstått att hon vet alldeles för mycket...

Vad säger recensenterna om "Afrodite och döden"

”...Det blir ryslig spänning i en berättelse med många kvaliteter, både vad gäller innehåll och språk. Ritta Jacobsson skriver insiktsfullt psykologiskt, med bra och trovärdiga dialoger, nyanserad persongestaltning och skickliga beskrivningar av miljöer som bedrar till den täta, kusliga stämningen.
Boken väjer inte för det mörka och hemska, samtidigt finns en upprymd skildring av förälskelse och många humoristiska och varma scener som balanserar. Spänningsmomenten och de korta kapitlen ger en lättläst bok att snabbt komma in i, svår att inte sträckläsa
FL/ Btj.
... Författarens fingertoppskänsla för story, språk och stil gör romanen mycket trovärdig och helt fri från stereotyper, vilket kännetecknar en mycket god ungdomsroman. Man läser texten med flera aktiva sinnen. Både det vardagsrealistiska berättarsättet och språket fungerar ypperligt och ger goda möjligheter till identifikation med de väl tecknade huvudpersonerna. De många dialogerna flyter naturligt både på ungdomars talspråk och i samband med vuxnas tal. Författaren skildrar inkännande och trovärdigt de funderingar och känslor som hör till en inre och yttre process dels i samband med någons försvinnande och dels i en tonårings liv.
ESS/Btj